Medeltung lastbil (C1 körkort)

Vi har lång erfarenhet av att utbilda på lastbil och buss och sätter ihop en utbildning i den takt som passar just dig. Kontakta oss så hjälper vi dig komma igång med utbildningen.

C1 - Medeltung lastbil

C1-körkort ger dig rätt att köra personbil och lastbil med en totalvikt på upp till 7,5 ton. Detta innebär att du kan köra fordon som används för att transportera gods eller material, eller som är utrustade med specialutrustning som kräver ett C1-körkort.

För att ta ett C1-körkort måste du ha ett B-körkort, vilket ger dig rätt att köra personbilar. Utbildningen för C1-körkort består av både teoretiska och praktiska moment. Den teoretiska delen av utbildningen fokuserar på lastsäkring, körteknik, säkerhet och miljöfrågor.

Den praktiska delen av utbildningen inkluderar körning med lätta lastbilar och transportbilar. Under denna del av utbildningen lär du dig att köra fordonet på ett säkert sätt, parkera och manövrera i trånga utrymmen, hantera lastning och lossning samt säkra lasten på ett korrekt sätt. Du lär dig även att hantera fordonet på olika typer av vägar och i olika trafiksituationer.

För att få C1-körkort måste du även genomgå en medicinsk undersökning för att säkerställa att du är frisk och har god hälsa. Du måste också klara både en teoretisk och praktisk körprov. Efter att du har klarat proven och erhållit ditt C1-körkort har du rätt att köra fordon i klass C1.

C1-körkort är särskilt lämpligt för personer som behöver köra mindre lastbilar eller transportbilar i sin yrkesroll, exempelvis för att leverera varor eller för att transportera utrustning. Det är också ett populärt val för personer som vill ha möjligheten att resa med större fordon som husbilar eller transportbilar.

Sammanfattningsvis ger ett C1-körkort dig rätt att köra mindre lastbilar och transportbilar med en totalvikt på upp till 7,5 ton. Utbildningen för att ta C1-körkort omfattar både teoretiska och praktiska moment, inklusive lastsäkring, körteknik och hantering av fordonet på ett säkert sätt.

Krav för att få ta C1 körkort för medeltung lastbil:

 1. Du har ett svenskt körkort med B-behörighet.
 2. Du har ett körkortstillstånd.
 3. Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
 4. Du har fyllt 18 år.
 5. Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
 6. Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.

C1E - Medeltung lastbil med tungt släp

C1E körkortet för lastbil ger dig precis som C1 behörighet att köra personbilar och lastbilar med en maxvikt på 7500 kilo, men med C1E så har du även behörighet att dra ett eller flera släp, så länge hela epikaget inte överstiger en maxvikt på 12000 kg.

Krav för att få ta C1E körkort för medeltung lastbil med tungt släp:

 1. Du har ett svenskt körkort med C1 eller C-behörighet.
 2. Du har ett körkortstillstånd.
 3. Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
 4. Du har fyllt 18 år.
 5. Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
 6. Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.